Gruzie od A do Z

21.06.2016 23:01
Na tomto místě přináším několik základních informací, které by Vám mohly pomoci při prvotním seznámení s Gruzií.

 

Čas

Rozdíl mezi Gruzií a ČR/Slovenskem činí v létě +2 hodiny, v zimě +3 h (Gruzie nedrží letní a zimní čas).

 

Doprava

Doprava do země

 

Železniční doprava

Jízdní řád vlaků 2016

Gruzínské železnice

Gruzínské železnice lze použít především na dopravu do větších měst na trase Tbilisi - Gori - Kutaisi - pobřeží Černého moře/Zugdidi(Ozurgeti. Výhodné jsou noční vlaky Tbilisi - Ozurgeti (zastavují i v některých černomořských centrech jako je Ureki či Natanebi) či Tbilisi - Zugdidi (pokračování do Mestie). Ze Tbilisi do Batumi jezdí efektivně pouze denní rychlejší vlaky (cca 5,5 hodiny, 2x denně ráno a večer, v letní sezóně více) + noční električka každý druhý den v nepříliš atraktivní časy. Kromě toho existuje spojení do Baku a do Jerevanu (v letních měsících přizpůsobené frekvenci Jerevan - Batumi, tj. v nedobrých časech pro cestu z Jerevanu do Tbilisi. I tento vlak bývá často vyprodaný arménskými rekreanty.

Jízdenky lze koupit
a) v pokladnách na kterémkoliv nádraží Gruzie
b) na webu gruzínských železnic (https://www.railway.ge) po registraci na internetu,
c) na webu Biletebi.ge (https://www.biletebi.ge) po registraci.
d) v platebních termínálech Paybox po celé zemi nebo na nádraží.

V letních měsících počítejte s dřívější rezervací, protože vlaky mohou být plné. Příklady cen (2017):

Tbilisi-Zugdidi noční vlak plackarta (nejlevnější vagón) 8,5 GEL, kupejnyj 21 GEL, denní vlak 16 GEL.
Tbilisi - Batumi 2. třída 25 GEL
Tbilisi - Ureki denní vlak (obščij) 10 GEL, noční vlak (plackartnyj 8,5 GEL, Kupejnyj 21 GEL), dvoupatrový Stadler 25 GEL
Tbilisi - Gori denní vlak (obščij) 8 GEL, rychlík (električka, 2. třída) 12 GEL

 

Letecká doprava v Gruzii:

Tbilisi - Batumi

Spojení denně, cena od 50 EUR (možnost zakoupení na stránkách Georgian Airways, v létě bývají lety dlouho dopředu obsazené - třeba i měsíc a více předem, zejména v letní sezóně).

 

Tbilisi/Kutaisi - Mestia/Ambrolauri

Odlétá se z letiště Natachtari za Tbilisi českým L-410 pro 17 lidí

Letový řád s odlety  (aktualizováno leden 2018)

Destination

Price

Departure

Operation days

From Ambrolauri

Natakhtari

50 GEL

16.30

37

From Kutaisi

Mestia

50 GEL

13.30

15

From Mestia

Natakhtari

90 GEL

12.00

37

Natakhtari

90 GEL

15.00

15

Kutaisi

50 GEL

12.00

15

From Tbilisi - Natakhtari

Mestia

90 GEL

10.00

1357

Ambrolauri

50 GEL

15.30

37

Batumi  125 GEL 10.00 13
Batumi  125 GEL 18.00 57
    From Batumi  
Tbilisi 125 GEL 20.00 57
Tbilisi 125 GEL 12.00 13

V ceně je 15 kg zavazadel a doprava minibusem z/do Tbilisi (cca 2 h před odletem z Rustaveli u McDonalds). Nutná rezervace předem!!!!

Prodej letenek: Vanilla Sky (možnost rezervace pomocí webového formuláře). tel. (+995 32) 2 427 427; mobil (+995) 599 659 099; kancelář na Važa Pšavela 5 (otevřeno Po-Pá 10-18, So 10-14), info@vanillasky.ge.

 

Autobusová doprava/maršrutky

Tato doprava je hlavním pilířem vnitrostátní dopravy v Gruzii a spojuje velká i menší města. Jezdí se podle jízdních řádů, jakkoliv tyto jsou málokde vyvěšené.

Starý, ale přehledný jízdní řád pro vybrané stanice lze najít na https://transportgeorgia.wordpress.com/page/2/

 

Internetové odkazy

Odkazy na zajímavé stránky o Kavkazu

 

Jazyk

Ruština je stále první cizí jazyk pro střední a starší generaci. Nejedná se však o univerzální jazyk, se kterým se lze domluvit všude (i v dobách Sovětského svazu nebyla v Gruzii znalost ruštiny samozřejmostí, na rozdíl od sousední Arménie či Ázerbájdžánu). Mladší a vzdělanější generace obvykle rozumí alespoň trochu rusky nebo anglicky. Ve větších městech obvykle lidé rozumí ruštině alespoň na základní úrovni, na vesnicích je znalost jakéhokoliv cizího jazyka složitější. Komunikace v ruštině obvykle není společenským problémem, ačkoliv znalost alespoň několika gruzínských slovíček je velmi vítána.

 

Mapy

https://www.geoland.ge – gruzínská firma Geoland produkuje kvalitní mapy (adresa ul. Telegraph 3, na pravém nábřeží řeky Kury). Jejich hlavní mapou je silniční mapa Gruzie na čtyřech listech v měřítku 1:250 000. K dispozici jsou i trekkingové mapy oblasti Kazbegi a Gudauri, oblasti Bordžomi a Bakuriani a Mapa Tbilisi a okolí. Na svých stránkách má zdarma ke stažení i sovětské mapy. V České republice prodává tyto mapy CK Geos, Šternberkova 10, Praha 7 (otevřeno Út, Čt 13-18). Pokud používáte GPS, potom do těchto přístrojů prodávají GPS mapy Gruzie v měřítku 1:50000, které jsou poměrně spolehlivé s každoroční aktualizací.

 

Místní lidé

Gruzíni jsou obvykle velmi přátelští vůči cizincům, snaží se jim všemožně pomoci a jsou velmi pohostinní (někdy až vražedně). Přestože třeba v soukromých guest housech platíte za ubytování a stravu, bližší kontakt s hostitelskou rodinou je velmi běžný.

Místní lidé jsou velmi hrdí na Gruzii, na její kulturu či historii a je velmi nevhodné dávat v tomto smyslu najevo jakoukoliv přezíravost. S ohledem na politický vývoj lidé nemají příliš v lásce Rusko, jakkoliv je vztah k samotným obyvatelům Ruska i k ruštině neutrální až pozitivní.  

 

Obchody

Obchody fungují bez problémů, ve větších městech jsou i jakési samoobsluhy či supermarkety (+ ve Tbilisi je i několik hypermarketů - Goodwill, Carrefour a staví se další). V každém městě je jeden až několik trhů (bazarů), kde lze dokoupit ovoce, zeleninu a další základní potraviny. Podél větších cest obvykle stávají prodavači místní produkce, kde lze nakoupit velmi lacino (kilo ovoce v sezóně cca 1-2 lari podle druhu, mimo sezónu o něco více). Okolo cest je i dost více či méně drahých restaurací a motorestů, kde se dá dobře a za rozumný peníz najíst (obvyklé jídlo v restauraci ve Tbilisi a ve větších turistických lokalitách či horských oblastech vyjde okolo 15-20 GEL, mimo tyto oblasti spíše laciněji)

 

Otevírací doby

Obvyklá otevírací doba v bankách a dalších oficiálních zařízeních je 10-18 s polední přestávkou mezi 13-14 nebo 14-15 hodinou. Většina soukromých obchodů má otevřeno cca 9-21/22 hodin, některé obchody, lékárny či směnárny jsou potom otevřené 24 h.

 

Peníze a výměna peněz

Gruzínské lari používají bankovky 1,2,5,10,20,50,100,200 GEL (1 a 2 GEL bankovky jsou již relativně vzácné). Mince se používají v hodnotách 1 a 2 GEL a 5,10,20,50 tetri.

Nejlepší pro výměnu jsou dolary nebo eura, ostatní měny se přijímají méně často a obvykle na centrálních tržištích (bazar u nádraží ve Tbilisi). Směnárny jsou ve velkých městech ve velmi hojném počtu. Aktuální kurz je k dispozici na stránkách https://www.xe.net/ucc nebo na stránkách Gruzínské národní banky (www.nbg.gov.ge). V lednu 2018 se kurs pohyboval ve výši 1 EUR=cca 3 GEL, 1 USD=cca 2,8 GEL. Kurs prochází drobným kolísáním v průběhu celého roku.

Bankomaty běžně fungují a přijímají zahraniční platební karty. Akceptace zahraničních karet v obchodech je ve městech prakticky bezproblémová, v menších městech či na vesnicích však na karty nelze spoléhat. V horách je potom nutné zásobit se dostatečnou hotovostí.

V běžných obchodech je někdy složitější rozměnit bankovky 50 GEL a výše. Ve směnárnách lze požádat o drobné (churde gaagt?/Máte drobné? Churde mindoda/Chtěl bych drobné)

 

  

 

Státní svátky

1.-2. ledna – Nový rok

7. ledna – pravoslavné Vánoce

3. března – Den matek (pracovní)

8. března – Den žen (pracovní)

Velikonoce (pondělí nepracovní)

9. dubna – Den obnovení nezávislosti Gruzie a vzpomínka na oběti masakru v roce 1991

9. května – Den vítězství 9 May Victory Day

12. května – Den. Sv. Ondřeje (pracovní)

26. května – Den nezávislosti

28. srpna – Nanebevzetí Panny Marie (nepracovní)

23. listopadu – Den sv. Jiří

 

Telefonní čísla v nouzi

112 - jednotné nouzové číslo

022 – Policie

01, 011 – Hasiči

+995/599/547173 - Velvyslanectví ČR, pohotovostní telefon

 

Turistické zajímavosti:

Hlavní zajímavosti jižního Kavkazu (soubor .pdf cca 4,4 Mb).

 

Ubytování

V Gruzii je dosud nedostatek hotelových kapacit střední a nižší úrovně (a nižší úroveň je často opravdu hodně špinavá). V některých městech lze najít velmi laciné hotely od ca 10 GEL/os./noc

Hostely často kompenzuje ubytování v soukromí, které je však deklarováno jako hotel, rodiný hotel či penzión (guest house). Ubytování v takových zařízeních stojí obvykle 25-40 GEL, dokoupit lze i jídlo (někde je dokonce v ceně). Ve významnějších střediscích jako Bakuriani však tento typ ubytování vyjde minimálně 50-60 GEL/os./noc včetně plné penze. .

Spaní ve volné přírodě obvykle není problém, pokud si však postavíte stan nedaleko osídleného místa, potom je možné, že Vás místní lidé sami pozvou přinejmenším k přespání.

 

Velvyslanectví ČR

Adresa: Chavchavadze Ave., 37-block VI, 0179 Tbilisi, Google Maps

Jak najít velvyslanectví

- autobus do zastávky Samebis eklesia na třídě Čavčavadze (např. č. 61, 88 či 140 z náměstí Svobody, č. 9 a 34 z vlakového nádraží/Mardžanišvili)

- maršrutka (např. č. 4 z centra města), orientační bod kostel na třídě Čavčavadze

- taxi – orientační bod (Čavčavadzis/Samebis eklesia).

Velvyslanectví je přímo vedle kostela Sameba

 

Zásuvky a elektřina

Standardní 220-230 V, na některých místech je zachován užší ruský typ. K němuž je potřeba míst přechodový kolík pro silnější evropský standard (nabíječka do mobilního telefonu se obvykle do užších zásuvek vleze.

Dodávky elektřiny jsou ve větších městech v zásadě stabilní, v menších oblastech se může, zejména v zimním období, vyskytovat přerušení dodávky elektřiny.

Pokud budete mít jakýkoliv dotaz či informaci, kterou by bylo potřeba na tyto stránky umístit, obraťte se na můj e-mail slavomir.horak [at] post.cz.