Výroba kumysu

09.02.2011 15:38

Základem kumysu je kobylí mléko. Kobyly se přiženou k hříbatům, které se trochu napijí a poté již pokračuje člověk. Denně se tak asi pětkrát dojí a jedna kobyla může dát až 1,5 l mléka. Nadojené čerstvé mléko je sladší a hustší než kravské a z 80% údajně stejné jako u člověka, a proto se jím údajně často kojí i kojenci.

Aby se vyrobil kumys, je třeba, aby se mlékem dlouho míchalo v nádobě (čelek) a zamíchá se nástrojem, který se nazývá pišpek (podle toho se také jmenuje i hlavní město země). Lze jej přirovnat ke kvedlačce, která je pevně ukotvena a může se pohybovat pouze okolo vlastní osy. Za tuto osu se poté tahá provázky nebo jiným náčiním a mléko se pořádně míchá.

Poté se nechává do rána uležet a ráno se mírně kyselé může pít. Neustálé dolévání nového mléka do starého mu dává tu správnou směs, který dovoluje, aby se kumys mohl pít 24 hodin denně. Proto je nutné pořádně mlékem zamíchat. Jinak by kumys vydržel asi den, maximálně dva, poté by zkysal. Přestože je tento postup téměř jednotný, kumys od každé rodiny je trochu jiný, proto se prý nedoporučuje pít od více lidí v jednom dni velké množství. Kromě toho má kumys i očišťovací funkci, což pozná každý člověk zhruba po první až druhém dnu intenzivního pití kumysu.

Jinak je kumys velice výživný, s trochou chleba tvoří základní stravu pastevců a dvě piály (misky cca 0,5 l) s chlebem a máslem stačí na docela sytý oběd.