Sportovní události na Pardubicku

15.02.2011 00:41

Zlatá přilba

Dne 29. září 1929 se realizovala myšlenka pardubického motocyklisty Františka Hladěny,Rterý

prosadil spolu s několika nadšenci první závod, jehož trofejí nejvyšší se stala zlatá přilba. TU'p__í

získal Zdeněk Pohl, Hladěna získal „bramborovou“ medaili. Již druhý ročník přilákal mezinárodní účast a vítězem se stal josef Antun Ščerban z Jugoslávie. Závod se zapsal mezi nejváznamnější svého druhu a ještě před válkou lákal přední jezdce ze mnoha zemí světa .Tento rozmach přerušila válka, ve které položil život i jeden ze zakladatelů závodu - Fr. Hladěna.

 

Pardubcký hokej

Roku 1913 sehrála první parta nadšenců první utkání v hokeji proti české sportovní společnosti Praha. Tehdy se ještě hrál hokej s míčem, tzv. bandy hokej.

První hokejový klub byl založen roku 1925 pži L TG Pardubice učitelem Vilémem Weissem. O více jak 20, roku 1947, byl slavnostně otevřen první hokejový stadión. OD roku 1951 je domácí hokejový klub v nejvyšší domácí hokejové soutěži a za tu dobu vybojoval 5 titulů mistra ligy (1972, 1987, 1989, 2005, 2010)

Velká Pardubická

Každým rokem na podzim se do Pardubic sjíždějí fandové velkých koňských dostihů. S obměňovaným názvem se běží Velká Pardubická Steeplechase, nejtěžší překážkový dostih evropského kontinentu, který v sobě ukrývá nejtěžší překážku světa - Taxisův příkop.

Ale popořádku. Kořeny jezdeckého sportu je nutno hledat už ve třicetHeté válce, kdy se do Pardubic nastěhoval téměř na 300 let jezdecký pluk. Rovinaté okolí města přímo předurčovalo k jezdeckým cvičením a jízdám.

Počátkem 19. století se k nám dostal anglický způsob honitby, kdy již nešlo čistě o ulovení uštvané zvěře (způsob francouzský), tzv. „par force“ - později nazýván jako parforsní hon. Od roku 1841 se tyto hony pořádaly i v Pardubicích. Vždy to byla velká událost a díky ní vyrostlo na Královské třídě (dens Třída Míru) kasino, hotel „U zlatého Iva“ a jiná zařízení k zábavě.