Víza do SNS

Rusko   Bělorusko   Ukrajina   Gruzie (+ Abcházie)   Ázerbajdžán   Arménie (Náhorní Karabach)   Moldávie

Írán    Afghánistán

 

Rusko (aktualizace 9/2013)

 

Stránky velvyslanectví RF v České republice       Další info o Moskvě

 

NOVINKA OHLEDNĚ VÍZ!! Ruská víza v České republice se od srpna 2013 přijímají v tzv. vízových centrech v Praze, v Brně a Karlových Varech. K návštěvě centra se musíte objednat přes webový formulář. Cena za tuto službu je 700 Kč navíc k ceně víza.

REGISTRACE!! Registrace je v Rusku povinná při pobytu v zemi delším jak 7 dní (na základě dohody EU-Rusko pro občany EU). Registrovat Vás bude ubytovací zařízení, kde budete bydlet. Pokud plánujete dovolenou v některé oblasati ve stanu (tj. bez spaní v ubytovacích zařízeních), je nutné se registrovat na místním oddělení OVIR.

POZNÁMKA!! Pokud zůstáváte na terminálu Šeremetěvo při přestupu z mezinárodního letu na jiný mezinárodní let, potom není třeba mít vízum (terminály D, E a F). Společnost Aeroflot koncentrovala všechny mezinárodní lety (vč. SNS) do tohoto terminálu, a tak odpadá přejezd z jednoho terminálu na druhý. Ve všech ostatních případech je však nutno na Terminálu-2 projít pasovou kontrolou (tj. nutné vízum) a přejet dopravou na vnitrostátní Terminál-C.

Adresa vízového centra v Praze: Sokolovská 131/86, Praha 3, tel.: 255 712 602

Úřední hodiny: Po-Pá 8-16 (příjem žádostí o víza 8-15)

Požadavky: vyplněný formulář (možno stáhnout zde), 1x foto, platný pas (+kopii), potvrzení o zdravotním pojištění, pozvání od soukromé osoby nebo cestovní kanceláře, které je ověřeno odborem konzulární služby MZV RF nebo místně příslušnými orgány ruské pasové policie, tzv. OVIR, příp. voucher na ubytování v Rusku,

Poplatek: 35 EUR - jednovstupové (turistické, business, tranzitní i dvouvstupové), platí se v korunách + 700 Kč jako poplatek vízovému centru. 

Platnost: 30 dní/po dobu tranzitu/3 měsíce

Termín vyřízení: do 10 dnů, expresní vyřízení do 3 pracovních dnů za příplatek 100%.

Další požadavky: Pokud cestujete do Ruska na déle jak 3 měsíce (studijní pobyt), je nutno předložit certifikát o negativním testu na HIV.

Cestovní kanceláře:  VIP-Travel   CK Bemmet   MAXIM Tour   Turistika a Hory

Pozvání může vyřídit i některý z hostelů v Rusku, podmínkou je ovšem obvykle objednávka ubytování alespoň na 1 noc. To je výhodné, pokud například letíte přes Petěrburg a chce se na 1 noc zastavit.

St. Petersburg International Hostel

Sherstone Hostel

 

REGISTRACE V HORÁCH!!! Pokud trávíte čas ve stanu v horách mimo města či nebydlíte ve městech, potom je nutná registrace na místním oddělení OVIRu (Otdělenije viz i registracij), který přísluší k východisku na Vaše hory. Budete potřebovat kopii pasů, zvacího dopisu, hraniční průvodky a víza (ne vždy jsou vyžadovány všechny dokumenty, ale mějte je raději při sobě). Na OVIRu možná dostanete pouze údaje k platbě, kterou budete muset uskutečnit na poště. 

Prozatím jsem nezjistil, jak to je, když se po Rusku pohybujete vlastním autem a spíte každý den v působnosti jiného OVIRu. Teoreticky byste se nemuseli registrovat, ale na to ruští celníci příliš nehrají.

 

Nahoru

 

Bělorusko (aktualizace 9/2013)

NOVINKA! od 1.4.2008 již není potřeba cestovní voucher pro turistické vízum do Běloruska, je však nutné pozvání od běloruské cestovní kanceláře nebo rezervace hotelu (pro pobyt do 10 dnů).     

Tranzitní vízum

Pokud máte vízum do Ruska, je možno získat tranzitní víza do Běloruska. Stejně tak v případě, pokud se prokážete letenkou z Běloruska dále.

Velvyslanectví: ul Sádky 626, 171 00 Praha 7, tel: 854 10 11, telefax: 688 82 17
Úřední hodiny: Po, Út, St, Pá 09.00 - 12.00
Požadavky: 1 dotazník, 2 foto, ruské vízum, platnost: jednosměrná víza - 2 dny, dvousměrná - podle platnosti ruského víza.
Poplatek: jednosměrný tranzit 20 EUR, dvousměrný 35 EUR, turistické vízum 60 EUR.
Doba vyřízení: 1 týden, expresně ("sročnaja viza"): do 48 hodin (za poplatek 25 EUR)

V Moskvě lze vyřídit víza za podobných podmínek, obousměrné vízum je vyhotoveno rovněž do týdne, potřebujete platné ruské vízum. Velvyslanectví je nedaleko metra Kitaj-Gorod.

Další informace:

www.belorusko.cz

http://czech.mfa.gov.by - vevyslanectví Běloruska v ČR

Vízový formulář v češtině

 

Nahoru

Ukrajina (aktualizace 7/2005)

Další informace o Ukrajině

Od roku 2005 byla vízová povinnost byla zrušena pro cesty do 30 dnů. Pro jiné než turistické účely (studium, práce) vízová povinnost zůstává.

Velvyslanectví:

Praha: Charlese de Gaulla 27, 160 00, Praha 6 (viz mapa), tel. 233 341 577, fax: 224 325 561, e-mail: konzulat@volny.cz

Úřední hodiny:

Po, St, Pá: 9-12 (příjem žádostí), 12.30-13.00 (výdej víz)

 

konzulární jednatelství Brno: Nerudova 7, Brno, 602 00 (viz mapa), tel. 541 552 480, fax: 541 552 481, e-mail: ua_consulate@volny.cz,

úřední hodiny: Po, Út: 9-12

Nahoru

 

Moldávie (aktualizace 1/2007)

 

Další info o Moldávii 

 

Vízová povinnost do Moldavska byla zrušena od 1.1.2007 pro cesty do 90 dnů v průběhu 180 dní.
 

Budapest: Kazinthy 17, tel: + 361 209.11.91, fax: + 361 209.11.95, armrung@mail.elender.hu (akreditace pro ČR).
Vídeň:  Taborstrasse 24a/1/8a-1020,  tel: + 431 216.60.03, fax: + 431 214.19.97, amda@netway.at

Bucuresti: Aleea Alexandru 40, tel: + 401 230.04.74, fax: + 401 230.77.90, moldova@customers.digiro.net

Kyjev: Kutuzov 8, (+38044) 280.77.21; 280.77.22, moldoukr@sovamua.com


Nahoru

Írán (aktualizace 04/2010)

Adresa velvyslanectví: Na Zátorce 18, Praha 6, tel: 02/2057 0454 (5), úřední hodiny Po-Pá 9-12

 

Všeobecné požadavky: 

- 2 x vyplněný formulář (staženo z těchto stránek, velvyslanectví tento formulář běžně přijímá)

- 3x foto (u žen je doporučeno mít zahalené vlasy, ale není to podmínka)

- platný pas (ještě 6 měsíců po vstupu do Íránu)

- kopii pasu

- potvrzení o zaplacení poplatku 60 EUR v ČSOB Na Příkopech (platí se pouze zde).

 

Platnost: 3 měsíce od vystavení

Doba  vyřízení: 3-4 týdny čekání na souhlas z Teheránu + další 2 dny na vepsání víza do pasu

 

Tranzitní vízum:

Vydává se s platností na 5 dní a pouze na cestu tam. Pro případnou zpáteční cestu je nutno žádat íránské velvyslanectví v zahraničí. Je nutné mít v pase vízum do další země (Pákistán, Turkmenistán, Ázerbájdžán, Arménie).

 

Turistické vízum: 

Vydává se obvykle s platností na 15-30 dní (praxe v Praze), lze prodloužit na místě

Teoreticky platí nutnost pozvání z íránské cestovní kanceláře, nebo alespoň rezervace ubytování v Íránu. V praxi velvyslanectví udělí vízum bez dalších předchozích rezervací.

Nahoru

Pákistán

Velvyslanectví Pakistánské islámské republiky v Praze, U Páté Baterie 7/761, Praha 6 - Střešovice, 162 00, tel. 233 312 868, e-mail: parepprague@gmail.com, úřední hodiny Po-Pá 9-12.

K získání víza je nutno předložit: platný pas, 2x foto, 1x formulář, rezervace letenky, potvrzení od zaměstnavatele (AJ), itinerář cesty. Cena víza 31 USD (1 vstup, platnost 3 měsíce nebo 2-vstupový tranzit), platí se na velvyslanectví v USD.  100% express příplatek za víza do dvou dnů.

Nahoru

 

Gruzie (aktualizace 7/2014)

Od 15.6.2005 Gruzie zrušila vízovou povinnost pro občany ČR, kteří cestují za turistickými účely do 90 dnů v průběhu 180 dní.

POZOR!!! Pokud máte v pase jakékoliv razítko, které svědčí o Vaší návštěvě Abcházie nebo Jižní Osetie se vstupem z Ruska, potom Vám bude vstup do Gruzie ODMÍTNUT a můžete být zatčeni a odsouzeni k vysokým trestům. Z hlediska gruzínských zákonů jste nezákonně překročili hranici.

Velvyslanectví v Praze: Malostranské náměstí 5/28, 118 00, Tel: 233 311 749/751/752, Fax: 233 383 291, E-mail: prague.emb@mfa.gov.ge, pracovní doba: 09.00-18.00, webová stránka velvyslanectví.
Nahoru

 

Abcházie (aktualizace 1/2016)

Cestovat do Abcházie je v zásadě možné, avšak má to svá specifika. Před cestou proto věnujte pozornost následujícím upozorněním:

- Pokud se chystáte do Abcházie z Ruska, potom se o tom nesmí dozvědět gruzínské úřady, zejména ne pohraniční na vnějších hranicích. Další návštěva Gruzie je tedy možná, avšak s jiným pasem. Pokud vstupujete do Abcházie z Ruska a hodláte vycestovat opět do Ruska, musíte mít ruské vízum na dva nebo více vstupů!!!

- Přechod z Abcházie do Gruzie a opačně je oficiálně možný pouze se souhlasem Ministerstva zahraničních věcí Gruzie, a to v odůvodněných případech, které se obvykle netýkají turistiky. "Hranice“ mezi Abcházií a Gruzií je však otevřena. Zatímco gruzínská strana tuto hranici de iure neuznává, abcházská strana považuje přechod na řece Inguri za oficiální hraniční přechod, na kterém je nutno prokázat povolení ke vstupu do Abcházie (viz níže). Hranice se však může uzavírat v souvislosti s aktuální bezpečnostní situací. Pokud tedy máte vyřízené povolení ke vstupu do Abcházie od abcházských úřadů, lze v zásadě vyjet touto cestou z Gruzie a vrátit se zpět.

- Pokud byste chtěli pokračovat z Gruzie přes Abcházii do Ruska, potom vám však bude chybět nejen gruzínské razítko o překročení hranice, které gruzínští pohraničníci obvykle velmi pečlivě zkoumají, ale především záznam v systému gruzínských počítačů. Přestože byste se někdy v budoucnu vrátili do Gruzie s jiným pasem, může Vám být vstup do Gruzie odmítnut na základě chybějícího záznamu.

2. V případě jakéhokoliv problému v Abcházii (ztráta pasu, právní problémy aj.) nemůže být zastupitelský úřad České republiky (v Moskvě i ve Tbilisi) schopen českému turistovi pomoci (cestování s diplomatickým pasem do Abcházie bez povolení gruzínských úřadů je bráno jako de facto uznání samozvané republiky a povoluje se pouze ve výjimečných případech).

3. Přestože máte platné povolení ke vstupu do Abcházie, v závislosti na aktuálním napětí v regionu (zejména mezi Gruzií a Abcházií, respektive Ruskem a Gruzií) nemusí být hranice vždy otevřené, případně mohou být otevřené pouze pro místní občany, nikoliv pro třetí země.

Vstupní podmínky: Do Abcházie se lze dostat na tzv. „povolení“ k vjezdu, které lze vyřídit elektronicky. Do 24 h po příjezdu do Abcházie se musíte dostavit na konzulární oddělení Ministerstva zahraničních věcí Republiky Abcházie (Lakoba 21, Suchumi, tel. +995 44 267069, 265792, fax: +99544-263445, e-mail: mid@abhazia.net). POZOR!! Toto povolení ke vstupu není samotné vízum, to si musíte vyřídit na ministerstvu zahraničních věcí Abcházie v Suchumi.

Dokumenty:

- Formulář (nejlépe cyrilicí, nicméně latinka je přijímána) – důležitý je zejména bod 35 (důvod cesty)

- 1 foto (není však povinné, nicméně se doporučuje)

- Naskenovaná kopie pasu

Tyto dokumenty je třeba odeslat na adresu mid@abhazia.net nebo midraconsul@mail.ru

Doba vyřízení: teoreticky cca 5 dní, elektronicky nebo faxem (máte pouze povolení ke vstupu, nikoliv samotné vízum) 

Cena víza:

Jeden vstup na 30 dní – 20 USD

Multiple na 30 dní – 40 USD

Tranzitní (na 48 hodin) – 20 USD

Aktuální informace lze nalézt na stránkách ministerstva zahraničních věcí Abcházie (http://www.mfaabkhazia.org/en/mfa_chart/visa_to_abkhazia/)

Jak se dostat do Abcházie:

1. Rusko – pohraniční přechod VeselojePsou

a) vlakem - několikrát týdně přímé vozy Moskva – Adler – Suchumi.

b) silniční doprava – obvykle je možné dostat se pouze na hranice, které přejdete pěšky a poté najdete novou dopravu do Suchumi (na obou stranách jezdí taxi, maršrutky i autobusy)

2. Gruzie - přechod na řece Inguri. Mezi Zugdidi a Inguri jezdí několikrát denně maršrutka (cca 2 GEL), lze vzít i taxi (20 GEL, ceny 2010).

3. Turecko – trajekt mezi Suchumi a Trabzonem (pouze nepravidelná doprava, osobní doprava však nemusí být povolena pro občany třetích zemí!!!)

Nahoru

Ázerbájdžán (aktualizace 04/2016) Ázerbájdžán

ZRUŠENÍ VÍZ NA LETIŠTI!! V říjnu roku 2010 bylo ukončeno vydávání víz na letišti!!!
POZOR!!! Hranice mezi Ruskem a Ázerbájdžánem je uzavřena pro občany mimo SNS!!! Nemáte tedy žádnou šanci dostat se po zemi z Ázerbájdžánu do Ruska (jediným přechodem ze severního na jižní Kavkaz je tak přechod Verchnij Lars v Gruzii. 

POZOR!!! V pasu nesmíte mít jakýkoliv důkaz o cestě do Náhorního Karabachu z arménské strany (karabašské vízum, razítko apod.). Tato skutečnost je automaticky důvodem pro odmítnutí víza. Arménské vízum/razítko není překážkou vstupu do země, jakkoliv může vyvolat interview s úředníky na hranicích. 

Víza se vydávají POUZE na velvyslanectvích Ázerbájdžánu na základě pozvání ázerbájdžánské strany a rezervace hotelů na celou předpokládanou délku pobytu. Praxe prozatím ukazuje, že rezervace hotelů na celou délku pobytu může být vyžadována na velvyslanectví v Praze.

NOVINKA!!! Teoreticky je možné získat turistická víza na řadě velvyslanectví na základě rezervace hotelů (například přes Booking.com). Tyto rezervace lze později zdarma nebo za malý poplatek zrušit. V roce 2015 takto bylo možné získat víza například V Batumi, ve Tbilisi, v Biškeku či v Trabzonu v Turecku. Cena víza je obvykle 30-50 USD/EUR podle země. Vyřízení víz trvá obvykle 3-7 dní, lze si připlatit i za expresní vydání ten samý den (obvykle cca 100 EUR). 

Postup je následující: 

1. Rezervujete si přes Booking.com, Hostels.com či podobný rezervační systém ubytování v Ázerbájdžánu

2. S touto rezervací a dalšími doklady (obvykle stačí 1-2 fotografie, vyplněný formulář, ev. kopie pasu) dojdete na příslušnou ambasádu 

3. Za 3-7 dní si jdete pro vízum

Formulář

 

V případě žádosti o vízovou podporu přes cestovní kancelář (nikoliv však přímo) si lze zažádat o víza i elektronicky, jejich výhoda je v absenci nutnosti navštívit ambasádu, potvrzení o vízu budou zaslána emailem.

Standardní postup přes cestovní kancelář je následující:
1. Kontaktujete příslušnou cestovní kancelář, která Vám může zařídit zvací dopis (Letter of Invitation).
2. V dotazníku vyplníte požadované údaje a především místo vydání víza. Budete také potřebovat přiložit naskenovanou fotografii, kopii datové stránky pasu, kopie rezervace letu, rezervace ubytování (cestovní kancelář může vyžadovat potvrzení o ubytování z rezervovaného hotelu) a vyplněný vízový formulář. 
3. Doba vyřízení je přibližně týden, poté přijde na e-mail potvrzení o vydání víza v PDF, které je nutné mít vytištěné na hranicích. 
2x foto. Vydání víza je potom obvykle na počkání či v průběhu jednoho dne.

 

Našel jsem prozatím tyto cestovní kanceláře, která na svých stránkách uvádí zajištění víz podle nových pravidel (určitě jich bude časem přibývat):

Azerbaijan24 – slibují zajištění kompletní dokumentace pro občany EU za 60 USD.

Stantours (http://www.stantours.com) – slibuje vyřízení pozvání z Ázerbájdžánu za 75 USD

Traveler.az – cestovní kancelář v Baku, pozvání za 100 USD.

Danmar Travel - česká cestovní kancelář,která zajišťuje zvací dopisdo Ázerbájdžánu (cena 1500 Kč)

 

 

Velvyslanectví Ázerbájdžánu v Praze:

Na Mičánce 32, Praha 6 - Hanspaulka, tel. 246 032 422, konzulární oddělení: 246 032 424. http://www.azembassyprague.az.

Požadavky: 1 formulář, 1 foto, Zvací dopis potvrzený Miiterstvem zahraničí AZB.

Cena: 3 měsíční vízum (1-2 vstupy) 60 EUR na velvyslanectví, roční vízum multiple 250 USD na velvyslanectví

Doba vyřízení: 3-7 dní

 

Vízum ve Tbilisi:

Adresa velvyslanectví: Kipshidze blok II, budova 1, No. 1. tel. +995 32 (volání ze zahraničí)/8 32 (volání z Gruzie/mobilních telefonů) 25-26-39, 25-00-14, www.azembassy.ge. Orientace – velvyslanectví je za rohem od české ambasády (pojedete autobusem/maršrutkou na Čavčavadze, výstup u kostela na Čavčavadze, nalevo od české ambasády okolo malého bazaru, namísto doprava k české ambasádě se dáte doleva a první ulice doprava).

Otevírací doba: Po, St, Pá 10-12 (podávání žádostí), 14-16

Požadavky: vyplněná žádost o vízum (možno stáhnout zde), platný pas (na dobu pobytu), 2x foto, zvací dopis potvrzený Miniserstvem zahraničí Ázerbájdžánu (stojí mnohem více a vyžaduje rezervaci hotelů a další služby), potvrzení o zaplacení (platí se v Trans-Caucasus bank na Mardžanišvili 4, je to docela daleko)

Vízum v Batumi

Ázerbájdžánský konzulát v Batumi již NEVYDÁVÁ víza do Ázerbájdžánu (soukromý kšeft konzula byl odstřižen)!!! Situace v roce 2014. Adresa konzulátu: Nodar Dumbadze 14, Batumi (vedle íránského konzulátu), tel: (+995) 222 76 700, otevřeo denně od 10 do 12 h.

 

POZOR!!! Pokud máte v pase jakékoliv razítko, které svědčí o Vaší návštěvě v Náhorním Karabachu, potom Vám bude vízum ODMÍTNUTO (v případě letiště v Baku budete rovnou zatčeni). Z hlediska ázerbájdžánských zákonů jste totiž nezákonně překročili ázerbájdžánskou hranici a jsou za to vysoké tresty. Obvykle není problém s arménskými razítky/vízy, nicméně někteří pohraničníci, policie z toho mohou „vytvořit“ problém pro vlastní obohacení. Tyto průhledné pokusy se nicméně dají poměrně snadno utnout slušným, leč asertivním jednáním. 

 

Tbilisi: Čavčavadze 36, Vake (hned za velvyslanectvím České republiky). Doba vyřízení víz 3-14 dní.

Nahoru

Arménie (aktualizace 1/2013)

Od 10.1.2013 je možné cestovat do Arménie bez víza. Délka bezvízového pobytu je ohraničena 180 dny v jednom kalendářním roce.

Nejbližší velvyslanectví: 1070 Vienna, Neubaugasse 12-14/1/16, tel: 00431-522 74 79, 524 36 68, telefax: 00431-522 74 81, 

Úřední hodiny: Po-Pá 8.30 - 16.30, doba vystavení 1  týden - lze poslat pas a formulář předem (informace z roku 2004, neaktualizováno)

Nahoru

Víza do Náhorního Karabachu (8/2009)

POZOR!!! Pokud plánujete po své návštěvě Karabachu navštívit Ázerbájdžán, potom NESMÍTE mít v pase žádný doklad o Vaší cestě do Karabachu. Z hlediska ázerbájdžánských zákonů jste nezákonně překročili ázerbájdžánskou hranici a jsou za to hodně vysoké tresty. Z hlediska cestování je rovněž lepší, pokud plánujete nejprve cestu do Ázerbájdžánu a teprve poté do Arménie. Oficiálně (z diplomatických a oficiálních kruhů) se cesta do Karabachu nedoporučuje s ohledem na fakt, že z hlediska Ázerbájdžánu tímto uznáváte tuto neuznanou entitu. Vízum lze na vyžádání vylepit i na zvláštní list papíru tak, aby se neobjevilo v pasu.

 

Základní informace k vízům viz Ministerstvo zahraničí Náhorního Karabachu. Velvyslanectví v Jerevanu: ul. 17-A Zarian, tel: (+374 10) 24-97-05 (konzulární oddělení), fax (+37410) 24-99-25, e-mail: ankr@arminco.com.

Požadavky: 1 formulář, 1 foto

Cena:

21-denní turistické vízum: 3000 AMD

Měsíční jednovstupové vízum: 24000 AMD

Měsíční multiple vízum: 33000 AMD

Doba vyřízení: 5 dní, expresní vyřízení tentýž den (ráno přijdete, odpoledne máte vízum) za dvojnásobný příplatek

Poznámka:

Na hranicích nikdo víza nekontroluje a vízum lze v případě potřeby vyřídit i na MZV v samotném Karabachu (Ministerstvo innostrannych děl NKR, Azatamartikneri 28, tel (+374 47) 94-14-18. Ministerstvo se nachází na hlavní třídě ve Stěpanakertu, přibližně uprostřed mezi autobusovým nádražím a centrálním náměstím). Celá procedura zde zabere několik minut.

Nahoru

 

Afghánistán (aktualizace 10/2007)

 

Na velvyslanectví v Praze lze získat do několika dnů, případně podle domluvy i tentýž den. Cena je 30 USD za každý měsíc (1 formulář, 1 foto, 1 dopis vysvětlující účel a trasu cesty - lze i vlastní). Vzhledem ke složité situaci v zemi a celkové náročnosti cestování je třeba zvážit návštěvu.

 

Velvyslanectví:
170 00 Praha 7 - Troja, Na Kazance 634/7, tel: 233 544 228, tel/fax: 233 542 009
Úřední hodiny: Po-Pá 09.30 - 14.00

Nahoru