Gudauri - lyžování

09.02.2011 11:09

(aktualizace leden 2018)

Gudauri je největším lyžařským střediskem v Gruzii, který snese plné srovnání s jakýmkoliv alpským střediskem střední velikosti. Výhodou je téměř jistota sněhu v zimní sezóně (na rozdíl od Bakuriani) i blízkost Tbilisi (spolu s blízkostí k ruskému Vladikavkazu se jedná i trochu o nevýhodu, protože v sezóně může být plno). Gudauri lze využít na jednodenní výlet, ale také třeba na několikadenní lyžařský pobyt (v tomto případě je nutné poměrně dopředu rezervovat ubytování, protože kapacity jsou stále omezené a poptávka poměrně vysoká. Pro prohlídku je možné využít i služeb Booking.com. Protože se jedná o otevřenou pláň na jižních svazích, je nutné vzít si sluneční brýle a ochranný krém (a nezapomenout na pitný režim). 

Praktické info:

Informace o Gudauri - permanentky na den jsou k dostání za 40 GEL v sezóně pro dospělé a 25 GEL pro děti (30/20 GEL od 12.3.2018). 

Doprava: 

Pokud nemáte vlastní dopravu, potom lze jet brzo ráno (cca v 7.30-8.00) maršrutkou přímo ze Tbilisi (nádraží Didube). Bývá docela obsazená, zpět odjezd v odpoledních hodinách. Autem trvá cesta ze Tbilisi cca 2 hodiny (záleží na počasí, stavu cesty, sezóně apod.)

Půjčení lyží:

Pokud jedete na jednodenní výlet autem, lze si půjčit lyže přímo ve Tbilisi. Půjčovny lyží jsou na místě, cena obvykle 30-40 GEL za dospělý komplet. Půjčovny ve Tbilisi mají standardní službu půjčení o den dříve odpoledne/večer a vrácení den poté dopoledne (obvykle do 12-13 h). 

Mogzauri (pobočky ve Tbilisi na Važa Pšavela nedaleko konečné zelené linky Universiteti i v Gudauri). Cena za komplet 25 GEL ve Tbilisi (30 GEL v Gudauri)

Extreme sport (Beliašvili St. 3, dobře dostupné autem, veřejnou dopravou trochu z ruky). Cena za dospělý komplet 30 GEL). 

Stravování: 

Na místě je několik restaurací, ceny jsou obvykle mnohem vyšší než ve Tbilisi - polévka 10-15 lari, hlavní jídlo obvykle 12-20 lari