Mccheta

09.02.2011 12:34

Mccheta je duchovním centrem gruzínské církve a patří k hlavním poutním místům země. Centrem je katedrála Sveticchoveli s hrobkami významných gruzínských panovníků. Na jejím místě byla patrně pohanská svatyně. Je zde mj. pohřben i Vachtang Gorgasali, patrně zakladatele Tbilisl. Katedrála vznikla na místě patrně pohanského kultovního místa. Od 4. století zde stával malý dřevěný kostel, na jehož místě byla vystavěna větší kaplička koncem 6. století. Současná stavba vznikla v letech 1010-1029 a byla upravena po zemětřesení ve 13. století, nájezdech Tamerlána koncem 14. století a ještě v 17. století. V 18. století kartvelský král Irakli nechal kostel obklopit hradbami.

Džvari: Na kopci nad Mcchetou, na druhém břehu řeky Aragvi se tyčí kostelík Džvari (kříž). Kostel je jednou ukázek nejstarší církevní architektury v Gruzii vybudovaná koncem 6. a počátkem 7. století. Sv. Nino, která přinesla do Gruzie křesťanství, zde údajně postavila první kříž, aby zhlížel na pohanské modly ve Mcchetě.

Přístup ze Mcchety je procházkou k řece Aragvi (od zadní strany chrámu Sveti Cchoveli), kam vede polní stezka. Přijdete k řece a půjdete okolo cca 300 m proti proudu, kde je most. Přejdete hlavní silnici Tbilisi-Kutaisi-Batumi a vydáte se po další polní cestě vzhůru až ke kostelu (je to asi 3 km procházka). Cestou zpět je možné se pokusit chytit maršrutku (nám se to podařilo po chvíli úsilí), která vás doveze na Didube (1 GEL). Případně si lze stopnout auto. V letních měsících se přímo pod Džvari nabízí docela příjemná restaurace.

 

Doprava: maršrutkou z nádraží u metra Didube (cena 1 GEL), odjezd cca každých 10-20 minut po celý den. Vlakem z nádraží (několikrát denně, ve Mcchetě staví všechny vlaky, které jedou do

 

Fotogalerie:  https://picasaweb.google.com/vetbilisi/200409Gruzie,

 

Stravování: Přímo naproti klášteru je poměrně dobrá hospůdka, v létě a o víkendech však často plná. Pokud si necháte cestou zpět zastavit přibližně v polovině cesty, můžete zajít do restaurace Salobio, která je vyhlášená svými chinkali či lobio. Problém je ovšem doprava odtudm, neboť maršrutky do/z Mcchety bývají obvykle zcela plné a můžete čekat poměrně dlouho (alternativně je možno stopovat, za 4-5 lari Vás vezme každé druhé auto do Tbilisi/Mcchety).