Pendolino z pohledu zaujatého fandy

08.02.2011 16:37

Slavomír Horák

Železničář, č. 8, 2006, s. 6

Necítím potřebu vymezovat se vůči nedávným diskusím a posměchům na adresu Pendolina, stejně jako již dávno vyřešenou otázkou Pendolino ano či ne. Pendolino tady máme a je třeba, aby bylo co nejatraktivnější. Obávám se však, že k tomu současný poměrně jednoduchý tarif zdaleka nestačí.

Předpokládám, že odpovědní lidé pečlivě sledují využití vlaků SuperCity v jednotlivých dnech a spojích a budou schopni pružně reagovat na poptávku. Podle mých odhadů však Pendolino nemůže být ziskové, pokud jede v průběhu dne téměř prázdné (zkušenosti např. s SC 506 ve St 8.2.). Proč tedy tomuto vývoji nepřizpůsobit cenu? Se současnou akviziční slevou 20% v sedlech by možná časem i tyto méně atraktivní spoje došly svého uznání (jednalo by se třeba o SC 504, 505, 506). U jiných vysokorychlostních systémů v zahraničí (AVE, TGV) jsou slabé a silné hodiny/dny přece běžné.

Rovněž tak bych zvýhodnil zpáteční jízdenky, a sice podobným stylem jako u leteckých společností (například systémem pobyt na místě v noci ze So na Ne – tarif APEX Return). V případě včasné rezervace je možné uplatnit slevu i u návratu v jednom dni (APEX Day Return). Návrat a změna těchto jízdenek je obvykle limitována či zcela vyloučena. Dále by se systému Pendolino mohla zapojit i nabídka VLAK+ na předem vyhlášené akce.

Poloviční jízdné pro děti, stejně jako termín nákupu předem, návratnost jízdenek či stanovení sedla/špičky lze samozřejmě dále diskutovat. Podobně lze u některých zpátečních jízdenek (například APEX Return) zvážit možnost kombinace jedné cesty 2. třídou a druhé cesty 1. třídou.

Trochu nejasností zůstává okolo studentské slevy. Podle TR10 bych porozuměl, že tuto slevu může využít pouze student se Žákovskou průkazkou. Asi bych zkusil zavést všeobecnou slevu na studentskou kartu ISIC. Tato úprava by mohla přitáhnout více mladých lid bez nutnosti kupovat si nějakou další kartu na slevu.

S postupným rozvojem In-karet, který je ohlášen u ČD na letošní rok, bych předpokládal možnost sbírat body do programu typu Frequent Traveller (například za 6 000 km, tj. cca 10 cest  Praha-Ostrava v 1. třídě - kilometry se násobí 1,5x = 1 cesta na stejné trase ve 2. třídě). O zavedení podobné karty v Itálii ostatně Železničář nedávno informoval.

Pro zatraktivnění kratších tras (Pardubice-Olomouc) by stálo za úvahu zvýhodnění v nejnižším kilometrovém pásmu (třeba jen ve 2. třídě).

Ještě jednu poznámku bych uvedl k rezervacím po internetu. Je skvělé, že tento dnes běžný způsob odbavení je umožněn i na ČD, ale zvýhodňuje pouze majitele embossovaných karet. Proč tedy nevyužít možnost předběžné rezervace podobně jako je tomu v současnosti u běžných místenek, ovšem s možností rezervace konkrétního místa ve vlaku (podobně jako například Národní divadlo nabízí možnost rezervace konkrétního místa v hledišti). Takto provedená rezervace by musela být patrně omezena (například nutností vyzvednout si jízdenku nejméně 48 hodin před odjezdem, případně podle tarifů – tj. třeba 3 dny předem).

Když už jsme u internetu, ten by se měl stát bezplatnou samozřejmostí ve všech ČD Lounge. Zároveň s tím by však bylo nutné více kontrolovat, zda tyto čekárny skutečně využívají pouze cestující 1. třídy.

Lze namítnout, že výše uvedené slevy značně komplikují systém jízdného u Pendolina. Fungování tohoto modelu je však běžné i jinde v Evropě a při použití internetového rezervačního systému lze navíc poměrně snadno vygenerovat cenu na konkrétní spojení i den (podobně jako u leteckých rezervačních systému typu letuska.cz). Pokud se totiž Pendolino propaguje jako samostatný produkt, tak si zaslouží zvláštní péči, i pokud jde o tarify. Věřím, že by podobný systém slev šitých na míru mohl přilákat větší množství zákazníků do tohoto ambiciózního projektu Českých drah. Když už tady Pendolina jsou, tak nezbývá, než jim popřát, aby si našly svou klientelu, nejlépe na úkor autobusových a leteckých společností. Potenciál zde jistě existuje.

 

(Slavomír Horák). Autor působí na oboru Cestovní ruch na Vyšší obchodně-podnikatelské škole a na Fakultě sociálních věd UK Praha.

 

Příklad tarifů podle výše uvedených návrhů (konkrétní částky představují pouhý model)

 

 

1-150 km

2./1. třída

151-300 km

2./1. třída

301-450 km

2./1. třída

Plné jízdné 1 směr

200/400

400/500

500/600

Snížené na vybrané spoje/dny (sedlo)

150/300

300/400

400/500

APEX Return

APEX Day Return

MID WEEK Return = 1,5x cena plného tarifu

300/600

600/750

750/900

Day Return

VLAK Plus Return = 2x tarif sedlo

300/600

600/800

800/1000

STUDENT (ISIC)

100/-

200/-

250/-

STUDENT RETURN (ISIC) – 10% sleva

180/-

360/-

450/-

 

APEX Return – nevratná a neměnná zpáteční jízdenka, nákup alespoň 3 dny předem, pobyt ze soboty na neděli nebo alespoň 3 dny.

APEX Day Return – návrat v jednom dni, neměnná a nevratná zpáteční jízdenka, nákup alespoň 7 dní předem

MID WEEK Return – neměnná a  nevratná zpáteční jízdenka, nákup alespoň 3 dny předem, možnost cestovat pouze v sedle v pracovních dnech (například v úterý, středa, čtvrtek)

STUDENT RETURN – podobné podmínky jako u APEX Return.