Praktické informace k Moldávii

08.02.2024 12:01

Na této stránce jsem shromáždil informace, které jsme nasbírali na cestě do této země na přelomu roku 2002/2003, částečná aktualizace proběhla v roce 2011, 2012, 2015, 2023 a 2024. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, napište mi na e-mail slavomir.horak(a)post.cz.

Zdroje 

Průvodci a odborná literatura:

Knihy, které je možné o Moldávii najít v Národní knihovně:

- Dějiny Moldavska. Nakladatelství Lidové Noviny, 2024 (v přípravě).

- Škvárová, Veronika. Moldavsko a Podněstří (e-kniha), 2022.

- Haynes, Rebecca: Moldova: a history, I.B. Tauris, 2020, 237 s.

- Eagles, Jonathan: Stephen The Great and Balkan nationalism. I. B. Tauris, London - New York, 2014. 282 s. 

- Zabarah, Dareg A.: Nation- and statehood in Moldova: ideological and political dynamics since the 1980s, Harrassowitz, Wiesbaden, 2011.

- Mička, Ivo: K Čechům Moldávie. Rabasova galerie, Rakovník, 2011. 144 s.

- Martínek, Jiří: Ukrajina a Moldavsko. Olympia, Praha, 2011. 222 s.

- Babilunga, N. V.: Po istoričeskim mestam Moldavii (putěvoditěľ). Timpul, Kišiněv, 1986. sg. NKP K44507. Trochu tendenčně psané, ale podává minimálně dobrý a čtivý historický přehled a nejvýznamnější místa, která se k dané kapitole moldavských dějin vztahují.

- Logvin, G. N.: krajina i Moldavija. Spravočnik-putěvoditěl. Iskusstvo, Moskva, 1982. sg, NKP H77490. Popis všech nejdůležitějších turistických a historických lokalit (upozornění – Orhei Vecchi najdete jako Butučeni). Psáno poměrně náročným odborným jazykem. V úvodu knihy je dobrý historický přehled moldavských dějin.

- Pilat, I. N.: Turistskije maršruty Moldavii. Timpul, Kišiněv, 1981. sg. NKPH 74540.  Poměrně rozsáhlý materiál k možnostem různých výletů – většinou 2-14 dnů. Zevrubný popis každé trasy, chybějí však plánky.

Další průvodci:

Romania and Moldova. Travel Survival Kit. Lonely Planet. Část o Moldávii zahrnuje asi 50 stránek o základních zajímavostech této země i s některými praktickými informacemi, možnostmi ubytování apod. Možná nejdůležitější jsou plánky měst, z nichž největší význam pro Moldávii má plánek Kišiněva – než se v tomto městě zorientujete, tak to chvíli trvá. Ostatní města jsou natolik přehledná, že orientace nepředstavuje vážnější problém.

Mapy:

Pro základní orientaci nám stačila mapa Rumunska od nakladatelství Freytag & Berndt, na které je většina Moldávie zachycena. Terén v Moldávii je docela přehledný a tato mapa by mohla stačit i jako doplněk k trekkingovým trasám.

Na místě samotném je možné koupit několik map Moldávie, většinou ale horší kvality než výše zmíněná mapa. Existuje také velká nástěnná mapa Moldávie, která se ale spíše hodí pro stěnu než do terénu.

Internetové stránky

Praktické informace z Podněstří i Moldavska (2021). https://zuzanahabanova.com/about/podnestri/.

Cestopis z Moldávie (2000). https://sweb.cz/maslowski/index_md.htm

cestopis z Moldávie (/2007). https://railtrips.euweb.cz/c_mol_uvod.html

Agentura pro rozvoj cestovního ruchu Moldávie - https://www.turism.gov.md

stránky Čecha, který jezdí často do Moldávie (aktualizováno 2013). https://moldavie.webnode.cz/

Velvyslanectví ČR v Moldavsku. https://www.mzv.cz/kisinev

Základní informace o zemi, adresy velvyslanectví. https://www.moldova.org

www.lonelyplanet.com. Základní informace o zemi, na Thorn tree jsou občas některé informace o Moldávii.

Doprava do země

Letecky

Po krachu letecké společnosti Air Moldova a odchodu Wizzairu z Kišiněva se dá do Moldavska dostat s přestupem ve Vídni (Austrian Airlines), Varšavě (LOT), Mnichově (Lufthansa), Istanbulu (Turkish Airlines) či Bukurešti (TAROM). Typická cena levnějších letenek se pohybuje okolo 8-10 tis. Kč (vč. poplatků). Viz například stránky Letuška či Letenky. Alternativně lze doletět do Bukurešti a odtud vlakem či maršrutkou (minibusem).

Od léta 2024 bude z Prahy do Kišiněva létat 2x týdně nízkonákladová linka Flyone.

Po zemi

Pokud pojedete po zemi, nejefektivnější je vlak do rumunského pohraničního města Iasi . Případně lze stopem dojet např. do Aradu a odtud vlakem dojet do Iasi. Iasi je poměrně příjemné město, které bylo v minulosti (do 19. století) hlavním městem Moldavského knížectví. Z této doby se zachoval knížecí palác (z nádraží do kopce).

Vlakem trvá v roce 2024 cesta do Iasi cca 24-30 hodin s přestupem v Budapesti nebo Vídni a Cluj-Napoca. Případně lze využít spojení do Bukurešti a nočního vlaku Bukurešť-Kišiněv (odjezd denně, cena při nákupu online 680/788 MOL plackarta/kupejnyj).

Cena zpáteční vlakové jízdenky může být velmi různorodá od 2200 do cca 4500 Kč, která však ukazuje cenu jízdenek do Cluje, Brasova nebo Bukurešti. Je možné využít například kombinaci zlevněných jízdenek v jednotlivých úsecích (např. Praha-Budapest, vnitrostátní jízdné Budapešť-Szolnok a maďarský tarif do Rumunska. Jinou možností je využití jízdenky CityStar, platné i do Rumunska.

Aktuální jízdní řád lze nalézt například na stránce Německých drah https://reiseauskunft.bahn.de.

Podrobný a velmi spolehlivý průvodce po cestě do Chishinau vlakem je stránka vlakem.net.

Autobus. Autobus několika společností jezdí několikrát týdně mezi Prahou Florencí a Kišiněvem (obvykle se zastávkou v Brně. Některé autobusy jezdí přes Rumunsko, některé přes Ukrajinu. Doba jízdy je obvykle 25-30 h podle trasy a situace na hranicích. Ceny jednosměrných jízdenek se pohybují okolo 2500-2600 Kč. Informace například na https://infobus.eu.

Doprava Iasi – Moldávie

Do Moldávie se dá dostat vlakem, autobusem nebo taxíkem.

Osobní vlak IasiKišiněv večer ze severního nádraží Socola v Iasi (asi 2 km okolo kolejí proti směru, odkud jste přišli), zpět z Kišiněva odjíždějí vlaky do Iasi v 6:27 (2024). Cena 90-100 MOL podle třídy, lze zakoupit online na webu Moldavských železnic nebo rumunských železnic.

Autobusy IasiKišiněv odjíždějí 4x denně z místního autobusového nádraží, v Kišiněvě z centrálního nádraží. Cena je okolo 3 USD (42 MOL).

Na parkovišti před nákupním centrem BillaIasi stojí většinou auta, která shánějí lidi do auta ve směru do Moldávie. V Kišiněvě se tato auta shromažďují okolo centrálního autobusového nádraží – řidiči vyvolávají svou destinaci okolo zastávek autobusů.

Doprava v zemi

Vlaky

Vlaky jezdí málo, obvykle ne do turistických směrů a jsou pomalejší oproti autobusům/maršrutkám. Jejich jedinou výhodou je tak příjemnější cesta, pokud jedete zrovna správným směrem. V roce 2024 provozují moldavské železnice fakticky pouze 5 párů vlaků, z toho lokální vlaky (Ungheni - Kišiněv a Bendery - Kišiněv) jsou provozovány jako ranní vlaky do Kišiněva a večerní z Kišiněva, tj. prakticky nepoužitelné. Dále existují tři mezinárodní spoje - do Iasi (2x denně), Bucuresti (1x denně) a do Kyjeva (obden). Jízdní řád (Mersul Trenurilor) pro hlavní stanice lze nalézt na stránkách moldavských železnic, případně na Yandex Raspisanije.

Maršrutky a autobusy

Jednotlivá města Moldávie jsou spojena relativně hustou sítí autobusů a maršrutek (minibusů). 

Jízdní řád pro všechna větší sídla v Moldavsku (lze teoreticky koupit i jízdenku na příslušný spoj):

Příklady cen: Kišiněv - Komrat cca 78 MOL, Kišiněv - Soroca 115 MOL, Kišiněv - Trebujeni (kláštery Orhei 41 MOL (2024). Pokud je na autobusovém nádraží (Autogara) otevřená pokladna, je vždy výhodnější koupit si jízdenku - cestující s nimi mají přednost.

V Kišiněvě odjíždějí autobusy zejména ze tří autobusových nádraží.

Centrální nádraží ve středu města (nedaleko křižovatky tříd Stefan cel Mare a Ismail) a obsluhuje linky na východ země a nejbližší okolí Kišiněva (vč. Tiraspolu, Caušeni, Bender, Orhei apod.).

Jižní nádraží obsluhuje jižní oblasti, včetně Komratu, Cahulu, Vulkanešť apod. Dostanete se tam například trolejbusem č. 9 nebo maršrutkou č. 120 z velké zastávky u centrálního obchodního domu (do této oblasti jezdí i další maršrutky, které však staví pod nádražím, cca 3 minuty chůze). 

Ze Severního nádraží jezdí linky na sever a západ země, včetně většiny mezinárodních linek do Prahy, na Ukrajinu či do Rumunska.

Pro trasy autobusů, maršrutek či trolejbus v Kišiněvě lze využít web kišiněvské radnice.

Peníze a ceny

Moldavské lei (MOL) stálo na konci roku 2023 cca 19 MOL za 1 EUR (tj. cca 1 MOL=1,30 Kč). Aktuální kurs lze najít na internetu (www.xe.net/ucc). Ceny domácích produktů jsou obvykle o něco nižší než v České republice (doporučuji OBEZŘETNĚ nakupovat na tržištích, po Kišiněvě je několik supermarketů), dovozové zboží je obvykle mnohem dražší než u nás. Za levno seženete víno velmi dobré kvality nebo koňak (můžete donekonečna diskutovat, zda je lepší moldavský nebo podněsterský).

Komunikace

V Moldavsku operují dva mobilní operátoři s poměrně podobnou nabídkou předplacených karet. Mol dcell a Ora nge. Volání je velmi levné, v rozmězí 50-100 lei sežene u obou operátorů několik desítek GB dat a několik set minut volání po Moldavsku, což na potřeby běžného krátkého pobytu zcela postačuje.

Kišiněv

Základní prohlídku Kišiněva lze zvládnout za jeden den. Páteř města tvoří centrální třída Stefan cel Mare, která vede od velké křižovatky nedaleko vlakového nádraží nahoru. Přibližně uprostřed této třídy je centrální náměstí s katedrálou, zvonicí a parkem na jedné straně a parlamentem na straně druhé. Na stejném náměstí je zajímavá socha Stefana cel Mare (ta samá, kterou je možné vidět na bankovkách). Na rohu náměstí a třídy Stefan cel Mare u květinového trhu na straně parku je malá Akaděmkniga, kde lze koupit mapy Kišiněva a Moldávie. Za zády sochy Stefan cel Mare je centrální park na jehož opačné straně přes ulici je Historické muzeum. Dále po třídě Stefan cel Mare je moderní prezidentský palác.

Doprava ve městě: 

Město je obsluhováno hustou sítí autobusů, trolejbusů a maršrutek (6 MOL, 2023). K nejvýznamnějším zastávkám patří UNIC u centrálního obchodního domu (ul. Ismail) a křížně zastávkami na třídě Stefan cel Mare. Mapky autobusů a trolejbusů (stav v roce 2015) je uvedena níže. Mapky mašrutek si lze zjistit na internetu nebo pomocí chytrého telefonu na www.eway.md.

  
Centrální autobusové nádraží je asi 1 kilometr na východ od centrálního náměstí (jděte po třídě, která je paralelní se Stefan cel Mare a začíná na jižním okraji parku s katedrálou. Autobusy a maršrutky na jih Moldávie (Komrat, Reni, Cahul) jezdí z jižního autobusového nádraží na okraji města. Doprava je nejlepší maršrutkou 120 z ulice Ismail.

Po Kišiněvu (i mimo něj) lze využít služeb taxi YandexGO (aplikace).

Ubytování:

Pro poznání země je vhodné si udělat základnu v Kišiněvě, odkud lze vyrážet na hvězdicovité výlety po Moldavsku. V Kišiněvě funguje bez problémů Booking i AirBNB.

Při naší první návštěvě v roce 2003 jsme našli útulek v hotelu Zare a, jehož cena v roce 2023 činila 750 MOL za dvoulůžkový pokoj standart (cca 20 EUR). Hotel se nachází asi 10 minut od centrálního náměstí (od katedrály směrem dolů a na další hlavní třídě od centrálního náměstí doleva). Jinak se mi vyplatil pronájem bytů, přes AirBNB si lze najít místo podle vlastních potřeb. V minulosti mi posloužila i stránka Moldova Rent (https://www.moldovarent.com/).

Tiraspol

Nejzajímavější je centrum s prezidentským palácem v typicky sovětském stylu, před nímž stojí socha Lenina. Naproti přes ulici je pomník afghánským vojákům. Celému poměrně prázdnému prostranství rovněž vévodí socha generála Suvorova. Přes prázdné prostranství za sochou Suvorova je trh. Když jej opustíte na opačné straně, najdete konečnou zastávku trolejbusu č. 19 do Bender. Turistickým suvenýrem jsou místní podněsterské bankovky.

Vlakové a autobusové nádraží: cca 20 minut pěšky od centra města. Když přijedete na nádraží, vydejte se zpět, na první větší křižovatce doleva a asi po 10 minutách chůze na semaforu doprava a dojdete k prezidentskému paláci nebo na trh, kde je již orientace bezproblémová.
 

Bendery

Nejzajímavější je cesta trolejbusem č. 19. Vyplatí se vystoupit hned za mostem, kde je kulometné hnízdo a nedaleko památník obětem Podněsterské války s tankem. Centrum města je okolo trhu. Je zde i autobusové nádraží.

Vlaková nádraží: V Benderách existují 2 vlaková nádraží. Z nádraží Bendery-1 (asi 15 minut od centra směrem na západ) jezdil vlak Oděsa-Tiraspol-Kišiněv (v roce 2024 z pochopitelných důvodů nejezdí). Dalších asi 15 minut pěšky na západ mezi garážemi a továrnami (je třeba se držet směru a zhruba kopírovat koleje z nádraží Bendery-1) je nádraží Bendery-2, které momentálně není obsluhováno.
 

Orhei Vecchi

Velmi pěkný celodenní výlet z Kišiněva. Odjíždí se z autobusového nádraží v Kišiněvě maršrutami směrem Orhei (cca každých 30 minut). Výstup je asi 10 km za krajem Kišiněva na větší křižovatce (označeno cedulí “Orhei Vecchi”). Další cesta vede pěšky cca 10 km, cca 2-3x denně (ráno, dopoledne a odpoledne) jezdí maršrutky Orhei - Trebujeni, cca 4x denně potom maršrutky Orhei-Trebujeni, což je vesnice těsně pod historickým areálem (poslední maršrutky zpět z Trebujeni jezdí cca v 17 h).

Soroca

Hlavním důvodem k návštěvě Sorocy je pevnost, která se majestátně tyčí nad vodami Dněstru (když přijedete na autobusové nádraží jděte ještě dále po směru z Kišiněva nebo ještě lépe na nábřeží podél Dněstru.

Doprava: Několikrát denně jezdí maršrutka Kišiněv-Soroca (cca 3,5 h), poslední maršrutka zpět do Kišiněva odjíždí okolo 17.00. Je zde i přechod na Ukrajinu (přívoz - katěr).
 

Komrat

Komrat neoplývá bohatstvím památek. Je zde zajímavé etnografické muzeum o dějinách Gagauzů, kostel, který je zároveň centrem gagauzské pravoslavné církve (jezde například zajímavý Otčenáš v gagauzštině). Z administrativních budov je zajímavá budova Gagauzského parlamentu (Gagauz Halk Toplusu). Zajímavou institucí je knihovna Atatürka, která má ve svém archívu staré noviny a časopisy a další knihy, které vyšly o Gagauzsku od nezávislosti (rusky, moldavsky i turecky/gagauzsky). Všechny uvedené budovy jsou v centru města na hlavní ulici Lenina, která protíná město od severu k jihu.

Alternativně si lze udělat výlet do Čadyr-Lungy, dnes považovaného za duchovní centrum Gagauzska s obnovenými kostely a klášterem sv. DImitrije. V centru jižního Gagauzska, v městě Vulkanešt je jednak vinařský závod Kara Gani a cca 4 km od centra Vulkanešt najdete památník Trajánovu valu, jehož zbytky jsou od silnice patrné (památník je nedaleko velkého monumentu se srpem a kladivem směrem od městečka). Bohužel z valu samotného se kromě památného kamenu nedochovalo prakticky nic a celé místo je velmi neupravené a navíc (zdá se) si místní rozebírají i to, co by teoreticky mohlo být starověkou stavbou.

Doprava: Z jižního autobusového nádraží v Kišiněvě jezdí několik maršrutek denně (směr Comrat, Reni, Cahul). Doba jízdy cca 2 hodiny. Pozor! Jízdní řády na centrálním autobusovém nádraží neodpovídají skutečnosti. 

Ubytování: Přehled hotelů v Komratu i v celém Gagauzsku (https://gagauzia.md/pageview.php?l=ru&idc=451&nod=1&, ceny jsou však již neaktuální)

Capriani

Malebná vesnička na západ od Kišiněva s klášterem, který byl považován za centrum moldavské pravoslavné církve. Zajímavý je i místní kostel, který je renovován svépomocí místních obyvatel, včetně moderního ikonostasu. Zajímavá je i cesta do Capriani, která vede přes menší hřeben. Místní pozoruhodností je místní rodina se 17 dětmi.


Doprava: Vlakem nebo maršrutkou z Kišiněva směr Ungheni. Ze stanice Straseni se jde asi 12 km pěšky. Případně maršrutkou směr Ungheni a vystoupit kousek za městem Straseni u benzínky Rompetrol na odbočce ke Capriani. Odtud cca 1,5 hodiny pěšky po silnici nebo lesem (pěšiny podle Mapy.cz). Podobně je možné jet autobusem Kišiněv – Ungheni, případně maršrutkou do Kišinev-Straseni (odjíždějí ze západního konce Stefan cel Mare). Ze Straseni jezdí maršrutky do Capriani každou cca 1-2 hodiny (obvykle v celou hodinu).