Solovecké ostrovy - Praktické informace

08.02.2011 16:42

Doprava na místo

Moskva - Archangelsk

Denně odjíždějí asi 3 vlaky mezi Moskvou (Jaroslavské nádraží, "M" Komsomolskaja) a Archangelskem. Doporučuji konzultovat aktuální jízdní řád (www.poezda.net). Jízdné v "plackartě" stála v roce 2003 podle serveru bilet.ru v 500 Rbl.

 

Letecky

V zimě je prakticky jediná šance, a to třikrát týdně letadlem z letitě Archangelsk - Vaskovo. V roce 2002 létala letadla vždy v Po, St a Pá. Jedna cesta stála v lednu 2002 1050 Rbl. Slevy na zpáteční letenky nebyly

Letenky lze koupit na letišti Vaskovo nebo v cestovní kanceláři Inturist na hlavní třídě z nádraží (po levé straně asi 200 m od nádraží). Podle stránky www.solovki.ru jsou v létě letenky velmi často vyprodány, v zimě jsem získal i na ostrovech i v Archangelsku letenku bez problémů (letěli jsme tři na cestě tam v v pěti lidech na cestě zpět).

Letiště Vaskovo: Asi 25 km za městem. Z nádraží autobusem nebo trolejbusem na stanici "Morskoj vokzal" (4 Rbl) a odtud cca 1x za hodinu autobusem č. 14 (10 Rbl).

 

Loď

V letních měsících jezdí lodě z přístavu Kemi (stanice na trati St. Petěrburg - Murmansk, cca 2-6 h)) a 1-2x týdně také z Archangelska (cca 12 h). Bližší informace mi nejsou známy, ale lze je najít na internetu.

Ubytování

Ubytování není prakticky žádný problém - stačí se jenom několikrát zeptat. Vzhledem k mému příjezdu v zimě nebylo na ulicích mnoho lidí, ale na vrátnici kláštera jsem získal kontakt na člověka, který mě ubytoval za 100 Rbl na noc a kdyby trochu méně kouřila pec...

V létě je možné ubytování pod stanem (teoreticky na vyhrazeném místě, prakticky to nikdo moc nedodržuje), v létě kdo z místních lidí může, ten nabízí ubytování.

Internetové stránky

www.solovki.ru, www.solovki.net - na obou internetových stránkách nejdete vyčerpávající (i když ne vždy aktuální) informace ze Soloveckých ostrovů. Historie, geografie, mapy, odkazy.

Dále je možné hledat pomocí ruské vyhledávací služby www.rambler.ru nebo www.mail.ru.