Tbilisi - praktické informace

01.02.2019 23:39

Mapa centra

Orientační průvodce p o městě In Your Pocket Guide

Velvyslanectví ČR

Adresa: Chavchavadze Ave., 37-block VI, 0179 Tbilisi, Google Maps

Jak najít velvyslanectví

- autobus do zastávky Samebis eklesia na třídě Čavčavadze (např. č. 301, 345, 358 nebo 388 z náměstí Svobody, lze jet i busem 397, ale ve směru z centra jede polookružní trasou přes Saburtalo, č. 307 a 354 z vlakového nádraží/Mardžanišvili, nebo maršrutka 512 z Didube).

- taxi – orientační bod : Čavčavadzis/Samebis eklesia, případně Carrefour - "vakis carfuri"

Velvyslanectví je přímo vedle kostela Sameba

 

Peníze

Po celé Gruzii (a obecně na jižním Kavkazu) jsou zhruba za stejných podmínek přijímány eura či americké dolary. Směnáren je ve větších městech velké množství. Nejlepší kurzy jsou obvykle na tržištích (ve Tbilisi je to trh mezi stadiónem Dynamo a hlavním nádražím), kde je největší koncentrace zájemců o výměnu a největší konkurence. V menších městech může fungovat pouze 1-2 směnárny, nejčastěji okolo trhu. Nouzově jsou směnárny i na letišti, tam však je lepší směnit menší částku.

Před odjezdem do hor je však vhodnější zásobit se dostatečnou hotovostí (včetně určité rezervy pro případ mimořádných situací).

Bankomaty fungují ve Tbilisi na standardní druhy karet. Bankomaty najdete bez problémů i na letišti. Placení kartami (gruz. barati) je stále rozšířenější (vč. bezkontaktních), ačkoliv na bazarech a v malých stáncích je přijímána spíše hotovost. Ve větších obchodech (včetně většiny řetězců samoobsluh) již není obvykle problém zaplatit kartou, na některých místech však nemusí být karta akceptována, i když jsou na obchodech nálepky karet uvedeny.

Doprava z/na letiště

Taxi. Standardní cena za taxi do centra je 25-30 GEL podle vzdálenosti, na nejbližší metro (Varketili/Samgori) je trochu lacinější. Taxikáři na letišti však jsou stále více drzejší a někdy požadují zcela absurdní částky typu 80-100 GEL. Je třeba smlouvat a podobné návrhy rozhodně odmítat. Zpět z města vyjde doprava na 20-25 GEL (podle vzdálenosti). Levnější je využití například Yandex taxi či Bolt. I zde se však najdou vykukové, co Vás budou chtít natáhnout, v tom případě si zavolejte další taxi přes aplikaci (na terminálu funguje wi-fi).

Autobus. Číslo 337 jezdí od hlavního nádraží (cena 1 GEL, v 7-23 každých 20 min, cesta na Avlabari trvá cca 50 min, na náměstí Svobody cca 1 hodinu, na nádraží potom cca 75 min). Zpět míjí Avlabari a lze jej chytit například na metru Samgori

Vlak. Původní vlak na letiště byl v roce 2022 zrušen.

 

Vlakové nádraží

Železniční doprava v Gruzii doznává značných omezení a vlakové nádraží je dnes spíše doplňkem velkého nákupního střediska Tbilisi Centrali ("M" Sadguris moedani). Z vlakového nádraží vyjíždějí denní vlaky na západ Gruzie do Batumi/Machindžauri (3-4x denně, 8.00, 10.25 a 17.05, v sobotu a v neděli také v 0.25), Poti (17.30), Ozurgeti a Kutaisi (9.15), Zugdidi (8.25), jízdní řády z roku 2022. "Noční" vlak do Batumi jezdí v sobotu a v neděli v ne zcela přijatelných jízdních řádech. V letní sezóně je nutno rezervovat jízdenky dlouho dopředu. Rezervace lze kromě pokladen na nádraží provést na stránkách gruzínských železnic (https://tickets.railway.ge, po předchozí registraci), na webu Biletebi.ge (opět po předchozí registraci) nebo tkt.ge, případně v platebních terminálech po celém městě.

 

Autobusová nádraží/maršrutky

Autobusy a maršrutky (minibusy) jsou hlavním pilířem vnitrostátní dopravy v Gruzii a spojují velká i menší města. Jezdí se obvykle podle jízdních řádů, jakkoliv tyto jsou málokde vyvěšené a dohledatelné. Existují sice telefonní čísla, ale ne vždy fungují a ne vždy tam dostanete relevantní informaci.

Ve Tbilisi jsou tři hlavní autobusová nádraží a několik menších stanic:

Ortačala (ორთაჭალა) centrální nádraží (ul. Gulia 1 bus č. 301 z náměstí Svobody či ze čtvrti Vake). Jezdí odtud mezinárodní autobusy/maršrutky do Ruska, Arménie, Ázerbájdžánu či Turecka. Autobusy/maršrutky mají pevný jízdní řád, podle kterého se obvykle i řídí.

Didube ("M" Didube, დიდუბე). Poměrně nepřehledné nádraží, odkud odjíždějí maršrutky (méně autobusy) na západ Gruzie (Kutaisi, Batumi, Bordžomi aj.) na sever (Kazbegi, Vladikavkaz). Jezdí se odtud také do Mcchety.

Okriba ("M" Didube, დიდუბე). Cca 200 m na sever od Didube, jezdí odtud některé spoje do Kutaisi, Batumi, Zugdidi, do severní Gruzie (Oni, Ambrolauri) či do jižní Gruzie (Bakuriani, Bordžomi)

Samgori/Navtluchi ("M" Samgori, ნავთლუხი, cca 300 m od stanice metra). Odjezdy na východ a jihovýchod Gruzie – Rustavi,Sagaredžo, Bolnisi, , ale také do nejbližšího okolí (klášter Martkopi)

Isani ("M" Isani). Odjezdy do severovýchodní Gruzie (Gurdžaani, Lagodechi, Cnori apod.), odjíždějí odtud také maršrutky a taxi do Telavi, Achmety, Pankisi či Alvani (přestup na auta do Thušska). Poslední tři se hledají poměrně obtížně, obvykle vyjíždějí pouze v některé hodiny.

Dadakalaki - stanoviště za centrálním vlakovým nádražím (minibusy z Batumi a ze západu Gruzie)

Starý, ale přehledný jízdní řád lze najít na https://transportgeorgia.wordpress.com/page/2/

 

Hlavní autobusové společnosti v Gruzii:

Metrobus Georgia (https://www.geometro.ge). Několikrát denně linka Tbilisi-Batumi. Autobusy se vyznačují poměrně vysokým komfortem.

Georgian Bus (https://georgianbus.com). Zajišťuje spojení letiště v Kutaisi (v návaznosti na lety z Evropy) a Tbilisi, Kutaisi město, Batumi, Zugdidi-Mestia a Gudauri (pouze v zimní sezóně).

 

Doprava ve městě

Jízdné bylo v roce 2022 sjednoceno na 1 GEL (přestupní na 90 min, 2022). Na zastávkách metra lze zakoupit i metro-avtobus barati nebo Metromoney barati, kterou si lze nabít kreditem dle uvážení. Z ní lze potom platit v metru, v autobusech či v maršrutkách a na lanovce směr Želví jezírko a Narikala. Může ji používat i více lidí. Na stanicích metra si lze koupit na metro kartu i 1-denní jízdenku (3 GEL), týdenní (20 GEL), měsíční (40 GEL), 3-měsíční (100 GEL), půlroční (150 GEL) a roční (250 GEL). Pro jednotlivé jízdné lze platit i platební kartou (vč. mezinárodních).

Metro: nejjednodušší způsob dopravy. Existují 2 linky, hlavní (červená) vede všemi důle označené gruzínsky a anglicky, stejně jako hlášení v metru. Metro je označeno gruzínsky a anglicky (hlášení ve vlacích jsou též dvojjazyčná). Mapu metra viz zde.

Důležité stanice: Didube (autobusový terminál maršrutek do Gori, Mcchety, Kazbegi aj. destinace na západ Gruzie), Vagzlis/Sadguris Mojdani (hlavní vlakové nádraží, centrální bazar, přestupní stanice), Rustaveli (třída Rustaveli, výstup k „McDonaldu“), Tavisuplebis Mojdoni (výstup ke starému městu a na náměstí Svobody), Avlabari (kostel Metechi a levobřežní část starého města, po nedalekém sestupu přes most se lze dostat k lázním), Samgori  a Isani (terminál maršrutek na východ – Kachetie, taxi na letiště).

Autobusy: Poměrně pohodlné modré Many či novější zelené autobusy na plyn. Pokuta za černou jízdu je 15 GEL. Mapa autobusových linek, Plánovač cesty autobusových linek (analogie našeho IDOSu).

Maršrutky: minibusy vhodně doplňují autobusovou síť a jezdí spíše mimo hlavní cesty. Na hlavních ulicích staví pouze na zastávkách, mimo ně si na ně můžete mávnout kdekoliv u cesty. Cena je 1 GEL, můžete platit i metro kartou či bankovní kartou. Jednotlivé trasy maršrutek či jejich vyhledávání lze nalézt na webu tm.ge (https://tm.ge/, momentálně v obnově).

Vybrané maršrutky k zajímavým turistickým místům (vybrané zastávky):

4 – ul. Cinandlis (nedaleko muzeum tajné tiskárny Stalina) - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Baratashvili - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis moedani) – Leonidze/zpět po Asatiani (Sololaki) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) – Barnovi (čtvrť Vere) - Abašidze (čtvrť Vake) - Čavčavadze (velvyslanectví ČR) – Vake Park (vč. lanovky) – čtvrť Saburtalo - pod Bank of Georgia
10 - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani (lázně) - náměstí Svobody (zpět jede mimo) - Baratashvili - levý břeh Mtkvari - náměstí Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri instituti) - Dinamo - hlavní nádraží ("M" Sadguris moedani)
35 - Ckneti highway - Vake Park - Chavchavadze - RUstaveli ("M" Rustaveli) - nám. Mardžanišvili ("M" Marjanishvili) - Suchý most (bleší trh) - "M" Avlabari - "M" 300 Aragveli - "M" Isani. 
67 - Vake park (pod lanovkou na Želví jezírko) - Abašidze (Vake) - Barnovi (Vere) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) - Asatiani (čtvrť Sololaki)/cestou zpět přes Leonidze - Baratashvili - "M" Mardžanišvili - hlavní nádraží ("M" Sadguris moedani)
120 - "M" Isani - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Náměstí Svobody ("M" Tavisublebis Moedani) - Rustaveli ("M" RUstaveli) - náměstí Hrdinů - třída Chavchavadze - Vake Park (pod lanovkou na Želví jezírko)
131 - Rustavi highway - Ortačala (kruhové náměstí cca 100 od autobusového nádraží) - Abanotubani - Leselidze (Kote Abkhazi St.) - ul. Leonidze (staré město, čtvrť Sololaki) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) - ul. Barnovi (čtvrť Vere) - Abashidze (čtvrť Vake) - Čavčavadze (velvyslanectví ČR) - Vake Park - Univerzita ("M" Universiteti) - čtvrť Nutsubidze (cestou zpět mimo Leselidze a nám. Svobody)
137 - Amaghleba (nad Sololaki) - Asatiani (čtvrť Sololaki, cestou zpět přes ul. Leonidze) - nám. Svobody ("M" Tavisublebis Moedani) - Rustaveli ("M" Rustaveli) - nám. Hrdinů - Čavčavadze - Vake Park - Saburtalo - Nutsubidze (křižovatka pod jezerem Lisi) - Dighomi
140 - Moskovi Ave. - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani - Leselidze (Kote Abkhazi) - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis Moedani) - suchý most (bleší trh) - nám. Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri Instituti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - "M" Delisi - hřbitov Saburtalo. 
140 (zpět) - hřbutov Saburtalo - "M" Delisi - Kazbegi - Pekini - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri Instituti) - "M" Marjanishvili - pravý břeh Mtkvari - Abanotubani - Ortačala (autobusové nádraží) - "M" Isani - "M" Samgori - Moskovi
149 - Varketili - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani - Leselidze (zpět přes Leonidze a Sololaki) - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis Moedani) - suchý most (bleší trh) - levý břeh Mtkvari - nám. Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Teknikuri Instituti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - "M" Delisi - "M" Vazha Pshavela - Nutsubidze - 
160 - Varketili - Kakheti Highway - "M" Isani - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Suchý most - levý břeh Mtkvari - náměstí Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Teknikuri Universiteti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - Budapesti - Onkologická klinika (nedaleko jezero Lisi)
170 - East Point (hypermarkety) - "M" Varketili - Kakheti Highway - "M" Isani - "M" Avlabari - Baratashvili - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis moedani) - Rustaveli ("M" Rustaveli) - Čavčavadze (Vake, velvyslanectví ČR) - Vake park
176 - East Point (hypermarkety) - "M" Varketili - Moskovi Ave. - "M" Samgori - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani (lázně) - Leselidze (Kote Abkhazi) - náměstí Svobody - Baratashvili (vchod do starého města). Cestou zpět jede mimo náměstí Svobody a Leselidze. 
208 - HLavní nádraží ("M" Sadguris moedani) - stadion Dynamo - "M" Cereteli - nám. Saakadze ("M" Teknikuri Universiteti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - Budapesti - Onkologická klinika (nedaleko jezero Lisi)
 
 

4 – ul. Cinandlis (nedaleko muzeum tajné tiskárny Stalina) - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Baratashvili - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis moedani) – Leonidze/zpět po Asatiani (Sololaki) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) – Barnovi (čtvrť Vere) - Abašidze (čtvrť Vake) - Čavčavadze (velvyslanectví ČR) – Vake Park (vč. lanovky) – čtvrť Saburtalo - pod Bank of Georgia

10 - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani (lázně) - náměstí Svobody (zpět jede mimo) - Baratashvili - levý břeh Mtkvari - náměstí Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri instituti) - Dinamo - hlavní nádraží ("M" Sadguris moedani)

35 - Ckneti highway - Vake Park - Chavchavadze - RUstaveli ("M" Rustaveli) - nám. Mardžanišvili ("M" Marjanishvili) - Suchý most (bleší trh) - "M" Avlabari - "M" 300 Aragveli - "M" Isani. 

67 - Vake park (pod lanovkou na Želví jezírko) - Abašidze (Vake) - Barnovi (Vere) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) - Asatiani (čtvrť Sololaki)/cestou zpět přes Leonidze - Baratashvili - "M" Mardžanišvili - hlavní nádraží ("M" Sadguris moedani)

120 - "M" Isani - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Náměstí Svobody ("M" Tavisublebis Moedani) - Rustaveli ("M" RUstaveli) - náměstí Hrdinů - třída Chavchavadze - Vake Park (pod lanovkou na Želví jezírko)

131 - Rustavi highway - Ortačala (kruhové náměstí cca 100 od autobusového nádraží) - Abanotubani - Leselidze (Kote Abkhazi St.) - ul. Leonidze (staré město, čtvrť Sololaki) - Čonkadze (lanovka na Mtacmindu) - ul. Barnovi (čtvrť Vere) - Abashidze (čtvrť Vake) - Čavčavadze (velvyslanectví ČR) - Vake Park - Univerzita ("M" Universiteti) - čtvrť Nutsubidze (cestou zpět mimo Leselidze a nám. Svobody)

137 - Amaghleba (nad Sololaki) - Asatiani (čtvrť Sololaki, cestou zpět přes ul. Leonidze) - nám. Svobody ("M" Tavisublebis Moedani) - Rustaveli ("M" Rustaveli) - nám. Hrdinů - Čavčavadze - Vake Park - Saburtalo - Nutsubidze (křižovatka pod jezerem Lisi) - Dighomi

140 - Moskovi Ave. - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani - Leselidze (Kote Abkhazi) - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis Moedani) - suchý most (bleší trh) - nám. Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri Instituti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - "M" Delisi - hřbitov Saburtalo. 

140 (zpět) - hřbutov Saburtalo - "M" Delisi - Kazbegi - Pekini - nám. Saakadze ("M" Politeknikuri Instituti) - "M" Marjanishvili - pravý břeh Mtkvari - Abanotubani - Ortačala (autobusové nádraží) - "M" Isani - "M" Samgori - Moskovi

149 - Varketili - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani - Leselidze (zpět přes Leonidze a Sololaki) - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis Moedani) - suchý most (bleší trh) - levý břeh Mtkvari - nám. Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Teknikuri Instituti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - "M" Delisi - "M" Vazha Pshavela - Nutsubidze - 

160 - Varketili - Kakheti Highway - "M" Isani - "M" 300 Aragveli - "M" Avlabari - Suchý most - levý břeh Mtkvari - náměstí Hrdinů - nám. Saakadze ("M" Teknikuri Universiteti) - Pekini - Vazha Pshavela ("M" Samedicino instituti) - Budapesti - Onkologická klinika (nedaleko jezero Lisi)

170 - East Point (hypermarkety) - "M" Varketili - Kakheti Highway - "M" Isani - "M" Avlabari - Baratashvili - nám. Svobody ("M" Tavisuplebis moedani) - Rustaveli ("M" Rustaveli) - Čavčavadze (Vake, velvyslanectví ČR) - Vake park

176 - East Point (hypermarkety) - "M" Varketili - Moskovi Ave. - "M" Samgori - "M" Isani - Ortačala (autobusové nádraží) - Abanotubani (lázně) - Leselidze (Kote Abkhazi) - náměstí Svobody - Baratashvili (vchod do starého města). Cestou zpět jede mimo náměstí Svobody a Leselidze.

505 - "M" Delisi - Onkologická klinika (nedaleko Lisi)

Lanovky:

Narikala: Lanovka mezi starým městem (Evropským náměstím/parkem Rike) a pevností Narikala (jeden vůz má dokonce prosklené dno). Cena 2,5 GEL, lze platit i kartou na metro a autobusy.

Mtacminda: Lanovka na Mtacmindu se zastávkou u kostela Davitcminda (gruzínský panteon). Cena 2 GEL, nelze platit kartou na metro, autobusy (pouze kartou do zábavního parku na Mtacmindě).

Želví jezírko: Od roku 2016 je opět v provozu lanovka na Želví jezírko, dolní stanice na začátku parku Vake. Jízdné 1 GEL, lze použít i kartu na metro a autobusy. Želví jezírko je známá rekreační zóna s možností koupání, etnografickým muzeem a několika dražšími restauracemi (mohu však doporučit restauraci u etnografického muzea Račis Ubani, cca 1 km dolů po silnici, dobrá gruzínská kuchyně a krásné výhledy na Tbilisi). 

 

Ubytování

Tbilisi je dnes plné hotelů, hostelů či guest-housů, jsou jich desítky. Z tohoto důvodu lze asi těžko dávat konkrétní tipy. Určitě stojí za to si zajistit ubytování dopředu, pokud přilétáte do Tbilisi poprvé a v noci (což je nejobvyklejší). Řada hostelů Vám může i nabídnout odvoz z letiště za rozumnou cenu, abyste nemuseli v noci navigovat taxikáře v neznámém městě. 

Kromě klasických webů jako je Booking.com, Hostels.com apod. funguje poměrně dobře i Couchsurfing a AirBNB. Mnoho lidí pronajímá své byty za cenu podobnou nebo často i menší než jsou hostely. Zvláště pokud je Vás více, můžete ušetřit a mít vlastní byt. Vzhledem k tomu, že jsme ve Tbilisi bydleli, tak jsme nikdy neměli potřebu hledat ve Tbilisi ubytování. Proto nemáme vyzkoušené žádné možnosti kromě prvních dvou (poslední z roku 2016). Jinak zejména okolo Avlabari vyrostlo za posledních několik let mnoho guest-housů obvkle za 20-25 GEL/lůžko.

 

Vybavení do hor ve Tbilisi:

Kartuše do vařičů lze sehnat ve Tbilisi na několika místech, nicméně ne vždy budou mít na skladě tu správnou bombu.

Geoland (viz níže).

Magellan/Megasport, ul. Mitskevich 68 (nedaleko metra Samedicino Instituti) nebo Čavčavadze 49 (nedaleko české ambasády u Parku vítězství). https://www.magelani.ge

Bekasi, ul. Zakariadze 12 (nedaleko metra Delisi/Gotsiridze na odbočné lince metra). https://www.mogzauri.ge

X-treme - poněkud dále od centra je obchod X-treme (Akaki Beliashvili, Dighomi, bus 46 z Náměstí Svobody, případně bus č. 121 z metra Didube směr Zahesi. 

Obchody se sportovními potřebami okolo stadiónu Dinamo (mezi Ceretěli a nádražím). Například ulice Giorgi Cabadze (od trhu podél stadiónu dolů).

V jiných městech lze koupit plynové kartuše již na letišti v Kutaisi (10 dolarů za dvě 500 ml kartuše plynu).

 

Mapy

Patrně nejkvalitnější (i když nikoliv stoprocentně skvělou) produkcí disponuje firma Geoland (https://www.geoland.ge). Její obchod najdete u řeky naproti tbiliské haly městských služeb (nepřehlednutelná budova ve tvaru seskupení hub. Půjdete od náměstí Svobody ve Tbilisi dolů po ulici Puškina a Baratašvili (velká třída, před sebou na druhé straně řeky uvidíte velký soudobý chrám Sameba). Dojdete až před most, kde se dáte doleva a dolů k nábřežní cestě. Na druhé straně ulice bude právě hala služeb tbiliské radnice. Cca po 200 m bude trochu futuristický most a kousek od něj na jednom z domů je jasně označený obchod "Geoland".

Zde prodávají trekkingové mapy hlavních horských oblasti Kazbegi, Svanetie, Chevsuretie, Rača, Thušsko, Lagodechi (1:50000, cena 10 GEL). Prodávají zde i turistické mapy - čtyři mapy pokrývající celou Gruzii v měřítku 1:250000. Mohou Vám také vytisknout jakýkoliv kus Gruzie na vojenských mapách 1:50000). Jinak na jejich stránce je rovněž možné zdarma stáhnout staré sovětské mapy 1:100000 a částečně i 1:50000.

V národních parcích lze obvykle sehnat orientační plánky s teoreticky vyznačenými turistickými trasami. Pro celkový přehled postačí, pro podrobnější chození je již nedostatečný.

 

Suvenýry

Víno. Dobrá vína seženete ve Tbilisi na ulici Leselidze, všude je možná ochutnávka a prodavači umí obvykle i anglicky nebo rusky. Máme dobré zkušenosti z 8000 Vintage ve čtvrti Vake (kousek od ambasády) či na Saburtalo, kde je opravdu velký výběr, příjemná a ochotná obsluha, znalá věci a možnost sednout si k ochutnávce.

Čurčchela. Seženete nejlépe na bazaru pod hlavním nádražím. Případně existuje speciální obchod  Badagi , který se ne prodej čurčchely specializuje, ceny jsou o trochu vyšší než na bazaru, ale výběr také (pobočky například Mickiewicze 18, pokud půjdete pro kartuše na Samedicino Instituti, další je na letišti) a kvalita je garantována. Nekupujte moc na ulici, kde se na ní přilepí všechen pouliční prach z aut.

Čaj. Pokud Vám stačí obyčejný či obyčejný sypaný, pořídíte je v běžných obchodech, není vůbec nutné kupovat v suvenýrových stáncích za drahý peníz. Oblíbený je Gurieli nebo Tkibulský čaj.

Koření a pochutiny. Pokud jste si zamilovali gruzínskou kuchyni, potom si určitě na bazaru nebo v supermarketech kupte sypané koření - svanskou sůl, suchou adžiku (pikantní), Chmeli-Suneli či Uccho-Suneli (směs koření).

Potraviny. Není možná typické vozit potraviny z dovolené, ale Gruzie je v tomto směru ráj chutí. Solené sýry (sulguni) z bazaru Vám vydrží přinejmenším převoz domů, ale i déle (pozor dovoz mléčných je do EU zakázán), marmelády a džemy (miluji například kdoulový), které seženete i v běžných obchodech. Je to možná trochu praštěné, ale vozím domů tradičně v příručním zavazadle 2 kila gruzínských rajčat (pozor obvykle se prodávají turecká, gruzínská jsou většinou bledší), 2 kila okurek a kilo fialové cibule + čerstvou kinzu (koriandr) nebo čerstvý snítek kopru. Doma po příletu si ještě dva dny děláme kitris-pomidoris salati.

 

Odkazy

https://www.nukri.org/ - kulturně-informační portál, stránky k dějinám, mapy (současné i historické), slovníky a konverzace (RJ)

https://travel-in-georgia.blogspot.com/ - zajímavé trasy v okolí Tbilisi

https://www.info-tbilisi.com – portál turistických informací o Tbilisi i o zbytku Gruzie, trasy linkových autobusů ve Tbilisi

https://livetbilisi.com/ - průvodce a program ve Tbilisi

https://www.tbilisi.gov.ge – oficiální stránky Tbilisi

https://www.reinisfischer.com - webové stránky expata žijícího již cca 7 let ve Tbilisi s řadou tipů a nápadů na výlety

https://www.tbilisi.ru – neoficiální stránky v RJ

https://www.travelgeorgia.ru - výborné stránky o turistických cílech v RJ z pohledu místního průvodce

https://www.2tbilisi.com – nejen Tbilisi, ale i výlety o Gruzii

https://mytbilisi.narod.ru – stránka v ruštině o různých aspektech historie Tbilisi, historické mapy, fotogalerie

https://katia-lexx.livejournal.com/1487558.html - fotogalerie ze Tbilisi a z Gruzie roku 1947

Kavkaz

Za gruzínským básníkem a politikem Sulchanem-Sabou Orbelianim

09.02.2011 11:03
Na víkend v polovině dubna 2009 jsme počítali s relativně dobrým počasím a možností vyrazit na komplex klášterů David Garedža ve východní Gruzii i s případným přespáním ve stanu. Bohužel počasí po návratu z Baku připomínalo spíše předjaří a rozhodně bylo chladnější, než byly...

Bakuriani - praktické informace

09.02.2011 10:50
Informace z února roku 2010 Orientační plánek Bakuriani   Doprava ze Tbilisi: Vlakem se lze dostat ze Tbilisi do Bordžomi 2x denně (7.00 a 16.00) přibližně za 5 hodin. Na tuto trasu je nasazována relativně pohodlná modernizovaná souprava, pokud ovšem není zcela zaplněná. Autobus odjíždí denně...

Suramská pevnost

09.02.2011 10:37
Městečko Surami leží nedaleko předělu mezi západní a východní Gruzií, pod Lichským hřbetem. Uprostřed městečka se z roviny zdvihá osamělá kupa, která se stala strategickým místem pro stavbu hradu. Ovládnutí tohoto kopce navíc umožňovalo kontrolovat Suramský průsmyk i trasu údolím řeky Kury...

Tušetie

09.02.2011 10:35
Tušetie je patrně nejzapadlejší místo Gruzie, dostupné po poměrně špatné silnici, které projede auto na 4x4, a to pouze v letní sezóně. Přesto se jedná o duchovní atmosférou prosycené místo, kde se kloubí tvrdý život, konzervativní tradice i duchovní a filosofické hodnoty.   Zvláštní...

Základy tušetinské filosofie

09.02.2011 10:34
Ještě dříve, než se podíváme na některé zákazy a normy v životě Tušetinců, které se mohou dotknout i návštěvníka oblasti, je vhodné pochopit jejich příčinu. Ta vyplývá z poměrně propracované kosmologie Tušetinců, která se sice v mnohých rysech neodlišuje od mytologií jiných horských...

Chevsuretie

09.02.2011 10:32
Doprava do Šatili: Maršrutka Tbilisi-Šatili odjíždí z nádraží Samgori každou středu a sobotu v 9.00. Zpět se vrací v červnu a v neděli ve 12.00 (může to však být i dříve, vyplatí se být připraven již ráno po 9 h). Doba jízdy cca 6 h, cena 20 GEL. (2018). V letních měsících je vhodné...

Šeki

09.02.2011 10:29
Zde jsou některé praktické informace a postřehy ze Šeki, které jsme navštívili v květnu 2009 Doprava na místo z Baku: Vlakem: každý den jezdí noční vlak (Baku – Zaqatala) plackarta 4 AZN, kupejka 5 AZN, dvoulůžkové SV 10 AZN. Nevýhoda vlaku je jeho vzdálená poloha od Šeki (cca 10 km), ráno se...

Nachičevan

09.02.2011 10:25
Nachičevan je exklávou Ázerbájdžánu vklíněnou mezi Arménii, Írán a malý kousek Turecka. Kromě své odlehlosti dnes láká i řadou islámských památek. Zbylé arménské památky byly po vyhlášení nezávislosti srovnány se zemí. Protože se jedná o málo navštěvovanou oblast Kavkazu, publikuji zde cestopis z...

Odkazy na zajímavé stránky o Kavkazu

09.02.2011 09:58
Odkazy Gruzie Knihy Vybrané zajímavé knihy, které vyšly ke Gruzii Areshidze, Irakli: Democracy and Autocracy in Eurasia: Georgia in Transition. East Lansing : Michigan State University Press, 2007. Nasmyth, Peter: Georgia : in the mountains of poetry. New York : Routledge, 2006. Materski,...

Jízdní řád vlaků v Gruzii

09.02.2011 09:57
Jízdní řád gruzínských železnic v přehledné formě (2015) Podrobnější informace na stránkách gruzínských železnic (ruská i anglická verze) On-line prodej jízdenek  Přibližné ceny: Tbilisi - Kutaisi 9 GEL (denní vlak), Tbilisi - Batumi (Machindžauri) 19/26 GEL (denní vlaky II./I. třída)),...
<< 1 | 2 | 3